Anyagaink

Merinó gyapjú

Aláöltözeteink kizárólag Merinó gyapjúból készülnek. Pár szó a tudományos hátteréről, előnyeiről, felhasználási területeiről.

Hőmérséklet reagens anyag.


A kémiai fala a szövetnek olyan aminó savakból áll, melyek hidrofil ("vizet kedvelő") tulajdonságúak, így vonzzák és elnyelik a víz molekuláit az anyag szerkezetében.

 

A gyapjú rendelkezik a legnagyobb nedvszívó és elengedő képességgel a természetes anyagok között, ugyanakkor ez sokban attól is függ, hogy milyen mesterséges kezelésnek vetik alá a szálakat. A víz felszívó és elnyelő képesség egy rendkívül fontos és funkcionálisan hasznos tulajdonság, de jelen esetben talán még fontosabb, hogy a gyapjú tökéletesen el is tudja engedni magából a nedvességet. Ez abból fakad, hogy a hidrogén kötési mechanizmusa a víz molekuláiban mindkét irányban működő folyamat. A víz molekuláris szerkezete atomok szintjén szétbomlásra is képes.

MELEG ÉS NEDVSZÍVÁSI KÉPESSÉG:

A hidrogén kötések változása a gyapjú szövetében egy kémiai reakció, mely folyamat nedvszívás közben hőt termel, bomlás és távozás közben pedig hőt veszít. A víz elnyelés képessége megakadályozza az izzadt érzést a bőrön.

A nedvesség felszívása és elengedése folyamat egy fontos funkcionális érték a gyapjú ruhákban. Például amennyiben a gyapjú szerkezete megemelkedett mértékű környezetváltozással találkozik a test által végzett aktivitás okán, amely így izzadsághoz vezet, a gyapjú reagensen viselkedik és rendkívül gyorsan szívja el a nedvességet, majd oszlatja el a teljes szerkezetében az anyagnak.

Ugyanez igaz a külső környezet megváltozása esetén, az anyag ugyanis reagál a levegő nedvességtartalmára is. Eredményképpen a gyapjú véd a nyirkos érzésétől magas páratartalom mellett is.

Minden anyag képes erre valamilyen szinten, de a gyapjú fölényesen szerepel minden felmérésben, mely előnyöket talán leginkább tipikusan téli használat közben érzékelheti a viselője.

 

Másik praktikus előny, mely a víz kötési és bontási képességből származó karakterisztikából adódik, hogy hideg klíma esetén a relatív páratartalom beltéren és kint a szabad levegőn drasztikus különbségű lehet.
Gyapjú ruhák aktívan reagálnak a betéri száraz levegőt követően a kültéri igényekre, azonnal hőt termelve, a ruha viselője pedig védve lesz a hirtelen hőmérséklet visszaesésétől. Erős telítettségnek kitett atmoszférában, a hő, amelyet 1kg száraz gyapjú képes adni, miközben saját tömegének 35%-át nedvesség formájában felveszi, és 960 KJ-nyit elpárologtat, megegyezik egy elektromos takaró használatának 8 órán keresztül mért értékeivel. Ez az effektus nagyon rövid idő alatt történik, tipikusan az első 2-5 percben, és lassul, ahogy az anyag nedvességtartalma közelít a külső atmoszféráéhoz.

HŰTÉS és PÁROLOGTATÁS:

Az emberi teljesítmény potensen befolyásolódik az izzadtság és a párolgás mértékétől függően, tehát a viselt ruha által nyújtott mikroklímától, ennélfogva a test hűtésének hatásfokától.

Mikor a víz elpárolog a felületről, akkor a felület lehűl. Ahogy a víz vízgőzzé alakul, ebben folyamatban hőelvonás történik.

A hőmennyiség, mely kivonódik a víz halmazállapot változása - tehát vízgőzzé alakulása - közben, lényegesen több, mintha az azonos vízmennyiséget szimplán elvonnánk fizikailag.


Mindannyian tapasztaljuk ezt a hűsítő hatást, mely párolgás közben jön létre, minden nap. Az emberi test ugyanezt a mechanizmust alkalmazza, mikor az izzadság elpárolog a bőr felszínéről. Nem maga az izzadtság hűt le bennünket, hanem az a reakciós folyamat, amiben a víz vízgőzzé alakul és elpárolog.

 

Amikor az izzadtság eltávozik a bőrből, a bőr hőmérséklete csökken, mert az energia felhasználódik a gáz halmazállapot elérésének folyamata közben. A reakcióhoz szükséges energia lényegesen könnyebben rendelkezésre áll a víz számára a bőrből elvonva, mint a külső levegőből.

Ennek a hűsítő hatásnak a maximalizálása csak professzionális anyagok használatával lehetséges ruházat szintjén. A gyapjú az egyik legtökéletesebb anyag a célra.

 

Az emberi test 0,5L vizet enged el átlagosan nyugalmi állapotban naponta, mely aktvitás növelésével elérheti az 1L-t óránként. Amennyiben a szabad út a víz számára az anyagon keresztül nincs biztosítva nedvszívás és párologtatás maximális támogatásával, a folyamat megszakad és a komfort érzet drasztikusan csökken, nyirkosság és fülledt érzés tapasztalható. A természetes gyapjú vízátengedési képessége az emberi bőrhöz hasonlatos, ezen értékek nem érhetőek el szintetikus anyagok használatával. A gyapjú ráadásul porózus és légies szerkezet, így ezt a folyamatot fel is gyorsítja, a víz nagyon könnyen utat talál magának a szöveten keresztül.

 

Aláöltözeteink kizárólag a legmagasabb szintű Merinó gyapjút alkalmazzák, mely a bőr számára legtermészetesebb támogatás a kompromisszum mentes 100%-ban komfortos mikroklíma elérésében.

 

Ezen aláöltözetek az egész évben magas színvonalon támogatják testünk számára szükséges száraz, lélegző, és hideg környezet esetén a meleg, kifogástalan körülményeket.