Válassza ki a megfelelő horgászruházatot

Készült ekkor

Válassza ki a megfelelő horgászruházatot

Alfred Wainwright – egy brit útikönyv szerző és illusztrátor mondta egyszer: "Nincs olyan, hogy rossz idő, csak nem megfelelő ruházat."

Egy régi mondás azt tartja: A rossz idő mindig rosszabbul néz ki az ablakon keresztül – és ezzel könnyű egyetérteni. Vannak olyan napok is, amikor csíp a hideg és annyira esik az eső, hogy szinte lehetetlennek tűnik a szabadban lenni. Viszont van, hogy össze kell szedni magunkat és az időjárási elemek dacára szembe kell nézni azokkal. Megfelelő ruházattal ez lehetséges.

Egy másik mondással teljes az egész: ezúttal egy dán karikaturistától, írótól, festőtől Storm P-től származik az idézet: "Örülni kell a levegőnek, amíg belélegezhetjük".

Megfelelő és alkalmatlan ruházat
Feltételezhető, hogy nagyon sokan horgásznak olyan ruhában, ami nem alkalmas 100%-ban az adott célra. Az a tapasztalat, hogy az ember inkább szemet huny a problémák felett, inkább az időjárásra fogja a horgászat lehetetlenségét, de ez csak azért van, mert soha nem próbáltak még ki mást. Szintén tapasztalat, hogy akinek viszont volt szerencséje technikai öltözetben megvívni az elemekkel, az utána mást nem szeretne használni.

Egy lélegző kabát például csak nagyon csekély hatást fejt ki, ha nincs alatta kimondottan izzadság szállító, szintén lélegző képességgel bíró alsó ruharéteg. Ez azt jelenti, hogy hiába költünk el sok pénzt egy jó kabátra, ha nincs megtámogatva funkcionális technikai anyagra épülő alsóneművel és középréteggel. Érdemes a lélegző gázlónadrágokba, kabátba, valamint farmernadrágba és pamutingbe öltözött horgászokra gondolni. A rendszer csak és kizárólag együtt működik. Akkor viszont kimagasló szintet nyújt.

Speciális követelmények
Egyáltalán miért kell foglalkozni a különleges horgászruházat beszerzésével, amikor annyi más ruha elérhető a piacon? Ez nagyon egyszerű. Mert horgászat közben a ruha sokkal több körülménynek van kitéve, mint amelyre a hétköznapi ruházatot szánják, és lényegesen több kihívásnak kell megfelelnie, mint a hétköznapi szabadtéri ruhaneműknek. 
Gyakrabban fordul elő, hogy a horgász mindenben a saját útját járja, lemondva a jól kitaposott ösvények kényelméről. Mikor érintetlen horgászvízre megyünk, patakon, árkon, bokron, erdőn keresztül, kiképzetlen erdei csapásokon vihet az utunk, ez jóval nehezebb körülmény, mint egy könnyed erdei séta tanösvényen.
 
3 réteg elve
A 3 rétegű vezérlő elv egy egyszerű és jól funkcionáló rendszer, ahol különböző ruharétegek alkotnak rendszert az optimális kényelem érdekében. Egy légáteresztő kabátnak például nincs hatása, ha az alatta lévő ruharéteg nem szállítja az izzadtságot. Egy lélegző, nedvesség szállítására alkalmas középső rétegnek sincs semmilyen értelme, ha a bőrrel érintkező rétegünk nem képes nedvességelvezető funkciókra.
 
3 réteg elvének céljai:
Egy „ruházati termosztát” létrehozása, amely melegen és szárazon tartja Önt – a nehéz időjárási körülmények között is. A lehűlés elkerülése érdekében kiemelten fontos, hogy a test száraz legyen. Ezért elengedhetetlen a használata a következőnek:
 

  1. feszes, rugalmas és izzadság szállító fehérnemű/alsó ruházat (1. réteg)
  2. középső réteg (2. réteg), amely különböző aktivitási szintekre és szigetelési igényekre lett kialakítva
  3. egy héj (3. réteg), amelynek célja az eső, szél, hullámok, ónos eső, hó, bokrok, tüskék és egyéb külső hatások elleni védelem.
     

1. réteg – alsó ruházat
Két lehetőség van az első réteg kiválasztására. Szintetikus vagy természetes.
A szintetikus fehérnemű poliészterből készül, és a legnagyobb előnye a nagyon magas aktivitási szint melletti elnyűhetetlensége. A poliészter tartósabb, mint a merinói gyapjú. 
A merinó gyapjú manapság a legnépszerűbb anyag a természetes anyagok között. Szabályozza a hőmérsékletet és megakadályozza a bőr lehűlését. A gyapjú melegen tart minket függetlenül attól, hogy nedves vagy száraz. Technikailag megmagyarázva, az izzadság/gőz a bőrről az alsó rétegen keresztül az anyag külső oldalára jut ahol képes párologni.
A hőszabályozási tulajdonság lehetővé teszi a merinó gyapjú alsó ruházat használatát szezontól függetlenül. Egy jó tipp alsó réteg használatakor, hogy a lehető legkevesebbet mossa, hogy a lehető leghosszabb ideig meghosszabbítsa az összes jó tulajdonság élettartamát. Szabadban kiakasztható, öntisztító hatása van – még fagyos időben is.
 
2. réteg – szigetelés
A műgyapjú a leggyakrabban használt anyag a középső réteghez, mert puha tapintású szerkezete van, ami sok levegőt képes megkötni a szálak között – és ez a levegő, ami megtartja a hőt. Továbbá képes felszívni és kifelé szállítani a túlzott izzadságot/gőzt. És gyorsan szárad.
A műgyapjú általában poliészterből készül, és gyakran újrahasznosított műanyag csomagolást hasznosítanak fel előállításakor. Manapság számos fajtája és minősége létezik. A különbség a jó és a kevésbé jó változatok között abban rejlik, hogy mennyi levegőt képes megfogni az anyag, és milyen meleget képes nyújtani használat közben. Ráadásul gyakran szöszösebb egy olcsóbb polár, mint egy drágább kivitel, és egyértelműen hosszabb kihordási idővel rendelkezik.
Az amerikai Polartec az egyik vezető műgyapjú gyártó a piacon, és szinte minden jól ismert piaci szereplő Polartec gyártmányból építi műszaki középrétegeit. A Polartec műgyapjú magas hő/tömeg arányukról, kiváló nedvességelvezető képességükről, lélegző képességükről és nagyon jó minőségükről ismertek.
 
Léteznek szintetikus szálakkal ellátott középső rétegek – néha szintetikus pehelynek is nevezik őket. Légteret hoz létre a test és a kabát/nadrág között, kiegyensúlyozza a mikroklímát és megtartja a meleget. Az anyaga akkor is megtartja a meleget, ha nedves. A PrimaLoft az egyik legismertebb új típusú anyag, de sok más is létezik a piacon.

3. vízálló réteg
A héj legfontosabb küldetése az elemektől – esőtől, hótól és széltől – való védekezés. Nagyon fontos megérteni, hogy a lélegző alsóbb ruha az izzadságot elszívja és szállítja kifele, de ha a híd megszakad a pára számára a külvilág fele az folyékony állapotban kicsapódik. Ha páralecsapódás van a héj belsejében, akkor az olyan érzés lesz, mintha a külső réteg átengedte volna az esőt.

A héj használata és megjelenése eltérő lehet, de azonos alapkonstrukció alapján kell működjön. A kemény héjnak legalább két, de gyakran három eleme van: egy külső anyag, egy vízálló réteg és egy harmadik réteg.

A külső anyag önmagában nem vízálló. Feladata, hogy ellenálljon a kívülről érkező kopásnak. Ezenkívül a külső anyag gyakran impregnálva van, hogy megakadályozza a víz bejutását. Az impregnálás nem a vízállóság, hanem a légáteresztés és a kényelem szempontjából fontos. Ha a külső anyag beszívja a nedvességet, a ruházat nehezebbé válik és kevésbé lélegzik, mert a nedves réteg nem engedi a test által termelt hőt és nedvességet szabadon távozni. Ezért fontos a héjruházat impregnálása, ha túl gyorsan ázik át a külső réteg: a légáteresztő képesség és a kényelem megőrzése érdekében.

A külső anyag hátoldalán elhelyezett vízálló réteg – a membrán vagy a bevonat – vízállóvá teszi a ruházatot.

A harmadik réteg a membránt belülről védi. A nagyon olcsó vízálló ruházatnak nincs harmadik rétege, ezért az időtállósága nagyon rövid. A harmadik réteg sokféleképpen elkészíthető. A benne lévő anyag a membránra vasalható, ami viszonylag könnyű összhatást eredményez. Ezeket háromrétegű termékeknek vagy héjdzsekiknek és héjnadrágoknak hívják. Alternatív megoldás lehet egy laza bélés, amely védi a membránt. Kicsit nehezebb terméket eredményez, ugyanakkor hordható és funkcionális eredményre jutunk.

Fontos szavak
Mielőtt egy alaposabb leírásba bonyolódnánk, néhány kifejezést érdemes tisztázni. Egy technikai magyarázat túl hosszúra is nyúlhat a téma bonyolultsága okán - főleg ha mély és alapos. Itt csak azok a dolgok szerepelnek, amelyek igazán lényegesek, amikor kint állsz és horgászol.
 
Membránok, és/vagy bevonat
Függetlenül attól, hogy a termék membránnal vagy bevonattal készül, ezek a termék vízállóvá és lélegzővé tételére szolgálnak. Mindkettőnek számos gyártója van, ahol a Gore-tex az egyik legismertebb.
 
Felületkezelés
Amikor egy kabát teljesen új, akkor látható, hogy gyorsan taszítja le a vízcseppeket a felszínről kabátra érkezést követően azonnal. Ezt a hatást a kabát felületkezelése adja – és ennek semmi köze a kabát vízállóságához. A felületkezelés az idő múlásával eltűnik, és a kabát elkezd átázni. Ebben az esetben az utólagos impregnálás segíthet.
 
Vízoszlop nyomás
A vízoszlop nyomása azt jelzi, hogy egy anyag mekkora víznyomásnak képes ellenállni, mielőtt a víz behatolna. Az 1500 mm feletti vízoszlopnyomású terméket vízállónak nevezhetjük. A mérések nem a teljes termékre vonatkoznak, hanem a szövetre, amelyből a termék készült. Tehát a ráírt adatok nem a gyűrődéseken, ragasztott varrásokon és más szabad helyeken történő ellenálló képességet jelölik, hanem vegytisztán a felhasznált alapanyag képességeit. Ez azt jelenti, hogy egy terméknek lehet nagy vízoszlop nyomásállósága, de a gyűrődések nem feltétlenül vízállóak. Nagyon fontos különbség a funkcionális ruha gyártók között, hogy csak marketing kommunikáció gyanánt írják ki ezeket a fontos mutató számokat, vagy ténylegesen vízhatlanná képesek tenni a ruházataikat a gyűrődések, varrások, egyéb nehéz körülménynek kitett részeken is. 
 
Légáteresztő képesség
A lélegző anyagok lehetővé teszik az izzadság átjutását, így az elvezethető a testtől. Fontos tudni, hogy gőz formában (levegő molekulák), és nem izzadságcseppek formájában. A légáteresztő képességet gyakran a műszaki ruházat és a fejlett membránok jellemzőjeként értelmezik, de megtalálható a gyapjúban és más természetes termékekben is.
A lélegző képességet a szöveten átáramló gőz sebességével mérik. A légáteresztő képesség mérése g/m2/24h. Azt jelenti, hogy hány gramm izzadság jut át 1 m2-es szöveten 24 óra alatt.
 
A só a legnehezebb körülmény
A bokrok és hasonló körülmények mellett sok horgászruházat ki van téve sós víznek – és gyakran nagy mennyiségben. A sós víz mindent károsíthat és ebben a ruházat sem kivétel. A gázlós parti horgászat eszközei tönkremehetnek, ha azokat nem kifejezetten sósvízi sporthorgászatra fejlesztették ki.
A szövetet és a membránt is érinti a só, de gyakran a gyengeség első jelei a ruha kiegészítőin, például gombokon, csatokon, cipzárokon és ehhez hasonló részeken láthatók.
Ezen tények ismeretében egyértelmű, hogy nagyon fontos édes vízben leöblíteni horgászruhát, ha sós vízzel érintkezett.
 
Minden unalmas
Nagyon kevés horgász van, akit érdekel a varrás, gombok, patentok és cipzár minősége, amikor új horgászkabátot keres. De ez egy nagy hiba.
Mert szinte mindig a csatlakozási pontokon jönnek először a problémák, pl. a kabát meglazul, vagy nem záródik többet.
Nehéz kideríteni, hogy melyik a számunkra megfelelő minőség a különböző alkatrészek piacán. Érdmes szakértő tanácsát kérni. Tudnia kell, hogy a cipzárok bírják-e a sós vizet, hogy a varrások eléggé meg vannak-e erősítve a szabad részeken, vagy hogy a műanyag részek ellenállnak-e a fagynak. Javasoljuk, hogy megfelelő gyártó termékét válasszák, mert egy bizonyos szint felett a kiegészítők minősége nem lehet kérdés tárgya. 
 
Impregnálás és karbantartás
Fontos, hogy olvassa el a ruházati útmutatót. Nagy különbségek vannak a tekintetben, hogy a különböző anyagok és membránok milyen célt szolgálnak. De általában a legtöbb műszaki ruhát kíméletesebben kell mosni, mint a szokásos ruhákat tiszta vízzel vagy kizárólag speciális termékekkel.
Mosástól függetlenül elengedhetetlen a hosszú élettartam érdekében, hogy édesvízben öblítsék le, ha sós víznek vagy valódi szennyeződésnek, például sárnak volt kitéve. Továbbá fontos, hogy a vizes horgászruházatot a horgásztúra után azonnal akassza fel szárításra, amint otthon van. Már egy nap elteltével penészesedni kezd a zacskóban lévő vizes ruha, ami menthetetlenül kikezdi a membránt!
Ha a vízálló horgászruházat felülete elveszíti víztaszító hatását, akkor ideje impregnálni. Két módszer létezik rá: permetezzük a ruhákra kívülről, vagy az úgynevezett bemosható termékek, amelyet a mosógépben való mosás közben fejtik ki hatásukat. Nagy különbség e két módszer között, hogy a spray csak ott impregnál, ahol hozzáfér az anyaghoz, tehát csak külső felületen, míg a bemosható termék a ruházat belsejét is impregnálja, ahol a membrán található. Ez sok esetben ugyanakkor a légáteresztő képesség csökkenését okozza. Vannak olyan terméktípusok, amelyek kifejezetten nem tolerálják a bemosható termékek használatát.
 
Vegyi anyagok a ruházatban
Jó távol tartani a szelet és a vizet. Sajnos egyes gyártmányokban gyakran vannak olyan vegyszerek, mint a PFC. A PFC-k ipari perfluorok vagy polifluorok, amelyeket gyakran használnak kültéri ruházat, sátrak, hátizsákok és lábbelik vízálló felületkezelésére. A PFC-k károsak lehetnek az egészségre, és vesebetegséget és hererákot okozhatnak. A PFC-k kevésbé bomlanak le, és a vizelettel, az anyatejjel és a vérrel jutnak a magzatba. Ez azt jelenti, hogy könnyen felhalmozódnak. Az egészségkárosító perfluoroktánkarboxilát (PFOA) például sok évig a vérben maradhat.
A Greenpeace 2016 nyarán tette közzé a kültéri ruházatot árusító üzletek légszondáinak eredményét. A szondák kimutatták, hogy a kültéri ruházati árusító üzletekben a PFC mennyisége 60-szor nagyobb, mint a más üzletekben, zárt helyiségekben, és akár 1000-szer nagyobb, mint a szabadban. A káros anyagokra nincs szükség a termelésben, és sok cég tervezi ezek kivonását, míg néhány cég már most lemondott a vegyszerek használatáról.


Írta: Jakob Sørensen

 

 


Nincsenek hozzászólás(ok)
Írja meg észrevételeit