NB: Lageret holder lukket frem til 21. juli // NB: The warehouse will be closed until 21 July

Tartsd magad melegen - egy rövid ismertető a megfelelő öltözködéshez

A 3 réteg alapelv

A 3 rétegű öltözködési alapelv egyszerű és funkcionális rendszert alkot, ahol a különböző rétegek tökéletes kombinációja maximális komfort élményt eredményez.  

Például egy lélegző dzseki képességei teljesen feleslegesek, ha az alatta lévő rétegek nem képesek részt venni a folyamatban. Nincs értelme vagyonokat elkölteni egy prémium dzsekire, ha nem fogadjuk el azt a tényt, hogy lélegző aláöltözet és középső réteg nélkül teljesen funkcióját veszti a rendszer.

A cél a 3 réteg alapelvvel, hogy egy olyan "ötvözetet" kreáljunk, ami melegen és szárazon tart függetlenül attól, hogy milyen időjárási körülménybe sétálunk bele.

A 3 nélkülözhetetlen réteg a következő:

 

  • Egy szett közvetlen a bőrre simuló nedvességet azonnal elszállító aláöltözet.
  • Középső réteg, mely típusát a környezeti körülmények és aktivitásunk foka határozza meg.
  • Egy vízálló és kifogástalanul lélegző külső réteg, mely megállítja a szelet, az esőt, a havat, hullámokat stb.

Első réteg - Aláöltözet

A legfontosabb funkció, hogy a bőrrel érintkező réteg az aktivitásunkból eredő felesleges hőt és ebből fakadó nedvességet azonnal elvezesse, ezzel biztosítva a száraz és komfortos körülményt bőrünk számára. Ez a kulcs ahhoz, hogy ne tudjunk megfázni, mert izzadt testtel erős jeges széllel dacolni egyértelmű végeredménnyel kecsegtet.

Merinó gyapjú a legpopulárisabb anyag erre a célra, ugyanis természetes képessége, hogy beállítja legkomfortosabb hő tartományt bőrünk számára.

A gyapjú megtartani és elengedni is képes a meleget, tehát szabályozni a hőmérsékletet még akkor is ha vizes. Ezen tulajdonságai alapján a legmegfelelőbb bőrünk számára egész évben a komfort érdekében. Érdemes keveset mosni a Merinó-gyapjú öltözeteinket, inkább akasszuk ki valahova, hogy a friss levegő átjárhassa, így az újra friss élményt nyújt számunkra.

Modern aláöltözetek már szintetikus anyagokkal vannak kombinálva, hogy mind a bőr számára kellemesebb legyen az érintkezés, mind pedig az anyag felületének megóvása érdekében védve legyen a dörzsölődéstől.

Második réteg - Hőszigetelés

A középső réteg funkciója, hogy minden esetben melegen tartson. Középső rétegeink felcserélhetőek függően attól, hogy milyen körülményben kell védelmet nyújtani, illetve, hogy milyen mozgás várható aznap a részünkről, magyarul minden esetben van tökéletes választás. Gyapjú anyag a leggyakrabban használt hozzávaló, elsősorban azon tulajdonsága miatt, hogy a bolyhai között rengeteg levegőt képes megtartani, és a levegőnél nem kell jobb hőszigetelő réteg. Testmelegünk, melyet az alsó réteg közvetít a középréteg fele felmelegíti az előbb említett szálak közé rekedt levegőt és ez kifogástalan komforttal segíti hőérzetünket. Természetes képessége, hogy felszívja a nedvességet az alsó rétegünk külső felületéről és azt szállítja tovább a dzsekink irányába. További jó tulajdonsága, hogy piszok gyorsan szárad. Előállítható természetes úton és szintetikus anyagok hozzáadásával is, úgymint Poliészter, sőt akár újrahasznosított műanyagból. A legfontosabb minőségbeli indikátora az anyagnak, hogy mennyi levegőt képes szálai között megtartani. Ez a kulcsa az egész folyamatnak. Szintén a minőségére vezethető vissza, hogy mennyire bírja jól a fizikai gyűrődést az anyag. Az amerikai Polartec a világvezető szintetikus gyapjú gyártó a piacon. Egyértelműen a legmagasabb szintű hő megtartás és lélegző képesség a Polartec béléssel érhető el.

 

 

Harmadik réteg - A vízálló héj

Külső rétegünk funkciója, hogy megvéd az elemektől - eső, hó, szél. Nagyon fontos, hogy megértsük, hogy a lélegző anyag kizárólag vízpára formátumban képes elengedni a nedvességet ruhánkból, folyékony állapotban nem, ugyanis, akkor az eső is keresztül tudna hatolni rajta. Előfordul, hogy a belső felületén az anyagnak lecsapódott vizet találunk, de ez nem kívülről érkezett, ezt testünk termelte. Kifogástalan alsó és középső rétegekkel ez kiküszöbölhető.

Külön fontos kiemelni, hogy pamut nem lehet része a rendszernek semmilyen formában, mert a gyapjúval ellentétben a pamut megtartja és bezárja a nedvességet a szálai között, tökéletesen előnytelen a lélegző híd kialakítása szempontjából. Ne használj pamutot a 3 rétegű alapelv során!

A külső rétegünk lélegző funkcióját csak és kizárólag akkor tudja számunkra nyújtani, ha az alsó és középső réteg ebben támogatja. Minden más esetben csak a vízhatlanság várható el tőle az esővel szemben, de testünk nem fogja azt a komfortot megkapni, amit keresünk és amiért ezt a funkcionális darabot megvásároltuk. Ha betartod a fent leírtakat ruházatod által nyújtott védelemre és komfortra sosem lesz panaszod!